- Nowy
Mleko pierwotne A2A2 1L
Opis
Mleko pierwotne A2A2 1 l
Mleko pierwotne A2A2 to wyjątkowa innowacja od Mlekovity, która jako pierwszy producent w Polsce wprowadziła je do szerokiej dystrybucji. Mleko pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych krów i zawiera wyłącznie naturalne białko beta-kazeinę A2. Jest źródłem naturalnych minerałów: wapnia, fosforu i potasu oraz witaminy B12.
Produkty mleczne są jednym z głównych składników diety ludzi, są źródłem białek, tłuszczu mlecznego, witamin i minerałów. Głównym białkiem występującym w mleku jest kazeina, która stanowi 80% białek mleka. Jedną z form tego naturalnego białka w mleku krowim jest beta-kazeina A1 oraz beta-kazeina A2. Beta-kazeina A2 jest rzadko występującą formą kazeiny. W beta-kazeinie A1 występuje histydyna, natomiast w beta-kazeinie A2 – prolina. Te dwa warianty beta-kazeiny zachowują się inaczej podczas trawienia, przy czym beta-kazeina A2 jest lepiej przyswajalna przez człowieka. Badania wskazują, że około 8% dzieci i 2% dorosłych cierpi na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów (wg danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka). Dla nich alternatywą są produkty z mleka A2A2.
Pierwotna natura mleka.
• wyłącznie naturalne białko beta-kazeina A2,
• naturalne minerały i witaminy:
- wapń w ilości 110 mg w 100 ml mleka (co stanowi 14% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia wapnia dla osoby dorosłej). Wapń jest kluczowy w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu kości, zębów oraz enzymów trawiennych;
- fosfor w ilości 80 mg w 100 ml mleka (co stanowi 11% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia fosforu dla osoby dorosłej). Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów;
- potas w ilości 150 mg w 100 ml mleka (co stanowi 7,5% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia potasu dla osoby dorosłej). Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
- witamina B12 w ilości 0,25 µg w 100 ml mleka (co stanowi 10% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia witaminy B12 dla osoby dorosłej). Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Produkty z mleka A2A2 są alternatywą dla osób z nietolerancją pokarmową białka mleka krowiego, dla osób cierpiących z powodu objawów żołądkowo-jelitowych czy dla osób starszych, u których występują zmiany w mikrobiocie jelitowej i układzie odpornościowym (wg danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka).
Pierwotne mleko o unikatowych wartościach odżywczych.
- Zawiera naturalne białko beta-kazeina A2.
- Pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych krów.
- Źródło naturalnych minerałów: wapnia, fosforu, potasu.
- Źródło witaminy B12.
- Znakomite do bezpośredniego spożycia, a także do naleśników, budyniów, owsianek, płatków, wypieków i wielu innych celów kulinarnych.
- Dostępne w wygodnym kartoniku w najpopularniejszej na rynku porcji 1 l.
Wartości odżywcze
- Wart. energetyczna:278 kJ / 67 kcal
- Tłuszcz:3,8 g
- - w tym kw. tł. nasycone:2,4 g
- Węglowodany:4,7 g
- - w tym cukry:4,7 g
- Białko:3,4 g
- Sól:0,10 g
- Wart. energetyczna:700 kJ / 168 kcal
- Tłuszcz:9,5 g
- - w tym kw. tł. nasycone:6,0 g
- Węglowodany:12 g
- - w tym cukry:12 g
- Białko:8,5 g
- Sól:0,25 g
- Wapń:w 100 ml: 110 mg - 14%; w porcji 250 ml: 275 mg - 34%
- Fosfor:w 100 ml: 80,0 mg - 11%; w porcji 250 ml: 200 mg - 29%
- Potas:w 100 ml: 150 mg - 7,5%; w porcji 250 ml: 375 mg - 19%
- Witamina B12:w 100 ml: 0,25 µg - 10%; w porcji 250 ml: 0,63 µg - 25%
* Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia minerałów i witamin (dla osób dorosłych).
Składniki: mleko pełne nieznormalizowane.